Obiekt socjalny przy szybie Sylwester prawie ukończony

Data: 03-12-2018

thumbnail

Dobiega końca trwająca pięć lat budowa obiektu socjalnego przy szybie Sylwester w Tarnowskich Górach.

W przyszłym roku będą z niego mogli skorzystać przewodnicy po Sztolni Czarnego Pstrąga oraz turyści.

Jest to dwukondygnacyjny budynek dydaktyczno-turystyczny z sanitariatami i osadnikiem ścieków. Obiekt o łukowym kształcie zbudowano tuż przy rotundzie nadszybia szybu Sylwester, od strony doliny Dramy. Budynek wzniesiono z ręcznie układanych kamieni, a dach pokryto drewnianym gontem – po to, by nawiązywał do architektury rotundy. 

Na dolnym poziomie budynku znajdą się pomieszczenia dla przewodników. Górny przeznaczony jest dla turystów. Znajdą tam oni między innymi toalety i schronienie przed deszczem. Dotychczas turyści czekający na zwiedzanie sztolni zdani byli na warunki atmosferyczne. Jakiś czas temu ustawiono tylko prowizoryczne metalowe wiaty przy obu szybach, którymi odbywa się zejście lub wyjście ze sztolni. 


Autor: Piotr Pagieła /pg/

 





Wiadomości regionalne