Radio Katowice
Radio Katowice / Rączka Godo i Gotuje
Filety z gęsiej watróbki z grzybami
30.10.2013
10:40:00

Skład:

  • 4 duże jasne wątróbki gęsie,
  • szklanka mleka,
  • 4 bułki na grzanki,
  • 10 dkg masła,
  • 10 dkg pasztetu (najlepiej z zająca)

Sos grzybowy:

  • 5 dkg suszonych borowików,
  • 1 cebula,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • 0,2 l kwaśnej śmietany,
  • koperek zielony.


Wykonanie:

Wątróbki namoczyć na kilka godzin w mleku, zdjąć błonę i pokroić w plastry na grubość palca. Filety posolić, obtoczyć w mące i smażyć na roztopionym maśle tak, aby się szybko zrumieniły po obydwu stronach, a w środku były różowe. Bułki pokroić na tyle ile jest kawałków fileta i zrobić z nich grzanki. Każdą grzankę posmarować pasztetem i trzymać w cieple. Na półmisku ukośnie układać na przemian filety i grzanki i polać sosem grzybowym. Półmisek można obłożyć kaszą perłową lub ryżem ugotowanym na sypko. Pozostały sos przelać do sosjerki i polać danie na talerzu wg gustu.


wrzos_sp_120

 

Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu, 

oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.

 



Radio Katowice / Audycje / Rączka Godo i Gotuje
Rączka Godo i Gotuje
 
 
 
 

Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.

Zobacz także Rączka Godo i Gotuje

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA