Sandacz z zalewy, to znaczy z zalewu, będzie dziś bohaterem naszego spotkania w rybnym cyklu Radia Katowice. Pani Katarzyna Piszczek wraz ze swoimi kolegami z Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów w Goczałkowicach, podczas grudniowego konkursu na najlepsza potrawę z ryb słodkowodnych w Skoczowie, postanowiła oczarować jurorów sandaczem właśnie. Sandaczem królewskim w sosie śmietankowo-koperkowym. To zestawienie musiało zagwarantować sukces – II nagrodę.
Po prawie roku odwiedziłem Panią Katarzynę nad Zalewem Goczałkowickim w Łące, by dowiedzieć się, jak przygotować ten przysmak. Okazało się, że to bardzo proste, a prostota w kuchni zazwyczaj gwarantuje sukces.
Potrzebujemy:
Jak to zrobić?
Sandacza przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. To połowa sukcesu. Dopełnieniem jest sos: śmietankę, tak jak rybę, przyprawiamy solą i pieprzem i wolno redukujemy. Gdy uznamy, że jest odpowiednio gęsta dodajemy pokrojony drobno koperek i jeszcze chwilę dusimy razem. Potem filet polewamy sosem i nie zostaje nic innego jak delektować się delikatną rybą i aksamitnym sosem.
Smacznego
PEPE
To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.
Krótko mówiąc... Ryby mają głos.