Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Masło i twaróg
08.09.2016
10:45:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Szukamy smaku prawdziwego masła i prawdziwego twarogu razem z paniami z KGW w Rajczy. Oczywiście bez prawdziwego mleka ani rusz.

Masło

Kwaśną śmietanę ubijamy aż powstaną grudki masła, które przelewamy na sito, aby oddzielić masło od maślanki. Masło z sita dajemy do miski z zimną wodą i płuczemy zmieniając wodę aby pozbyć się resztki maślanki. Gdy woda w misce jest czysta masło jest gotowe do przełożenia do foremki.

Ser biały (twaróg)

Garnek z kwaśnym mlekiem dajemy na piec kuchenny i ogrzewamy ser do temp. 40-45 stopni. Mleko mieszamy delikatnie i czekamy, aż oddzieli się skrzep od serwatki. Wtedy wlewamy skrzep na sito i pozostawiamy go na nim aż wszystka serwatka się wyleje, a skrzep złączy się w jedną masę.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA