Szukamy smaku prawdziwego masła i prawdziwego twarogu razem z paniami z KGW w Rajczy. Oczywiście bez prawdziwego mleka ani rusz.
Masło
Kwaśną śmietanę ubijamy aż powstaną grudki masła, które przelewamy na sito, aby oddzielić masło od maślanki. Masło z sita dajemy do miski z zimną wodą i płuczemy zmieniając wodę aby pozbyć się resztki maślanki. Gdy woda w misce jest czysta masło jest gotowe do przełożenia do foremki.
Ser biały (twaróg)
Garnek z kwaśnym mlekiem dajemy na piec kuchenny i ogrzewamy ser do temp. 40-45 stopni. Mleko mieszamy delikatnie i czekamy, aż oddzieli się skrzep od serwatki. Wtedy wlewamy skrzep na sito i pozostawiamy go na nim aż wszystka serwatka się wyleje, a skrzep złączy się w jedną masę.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!