Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Pierogi
09.09.2016
11:45:00

Anna Sojka

Aż trudno w to uwierzyć, że nie znalazły się jeszcze na naszym latającym talerzu. Można je przygotować na 100 rodzajów: z serem, z mięsem, ze szpinakiem, z kaszą, z owocami, z kapusta, z grzybami... zabrakłoby czasu na wymienianie.

Znają je kuchnie wielu krajów, a dla nas dzisiaj przygotują je Kazimiera Krupa i Maria Nowak z KGW z Turzy w gminie Łazy. W roli głównej: pierogi!

Pierogi z soczewicą

Farsz- składniki:

• 1 szklanka zielonej soczewicy

• 1 i 1/2 szklanki osolonej wody

• 1 cebula- drobno pokrojona

• 1 jajko

• 30 dkg kapusty kiszonej

• 40 dkg wędzonego boczku

• sól, pieprz, majeranek do smaku

Farsz - sposób przygotowania.

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Kapustę kiszoną także gotujemy do miękkości, a boczek kroimy i podsmażamy na patelni. Ugotowaną soczewicę należy zmiksować razem z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem, kapustą oraz połową podsmażonego boczku ( pozostały boczek wyłożymy na ugotowane pierogi). Po zmiksowaniu dodajemy przyprawy (sól, pieprz i majeranek ), całość dokładnie mieszamy.

Ciasto - składniki:

• 1/2 kg mąki

• 1 duże lub 2 małe jajka (całe)

• 3 łyżki oleju

• 1/2 szklanki wrzątku

Ciasto - sposób przygotowani.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, następnie lejemy wrzątek, lekko mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gorące można dolać niewielką ilość zimnej wody), następnie dodajemy olej i jajka. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się plastyczne. W przypadku, gdy klei się do rąk należy podsypać mąką. Po wyrobieniu ciasta wałkujemy go na placki i wycinamy szklanką kółka. Pierogi - wykonanie Na wycięte z ciasta kółka nakładamy farsz,składamy i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gdy wypłyną gotujemy od 3 do 4 minut. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze i podajemy okraszone pozostałym boczkiem.


Smacznego życzą Kazimiera Krupa i Maria Nowak.



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA