Aż trudno w to uwierzyć, że nie znalazły się jeszcze na naszym latającym talerzu. Można je przygotować na 100 rodzajów: z serem, z mięsem, ze szpinakiem, z kaszą, z owocami, z kapusta, z grzybami... zabrakłoby czasu na wymienianie.
Znają je kuchnie wielu krajów, a dla nas dzisiaj przygotują je Kazimiera Krupa i Maria Nowak z KGW z Turzy w gminie Łazy. W roli głównej: pierogi!
Pierogi z soczewicą
Farsz- składniki:
• 1 szklanka zielonej soczewicy
• 1 i 1/2 szklanki osolonej wody
• 1 cebula- drobno pokrojona
• 1 jajko
• 30 dkg kapusty kiszonej
• 40 dkg wędzonego boczku
• sól, pieprz, majeranek do smaku
Farsz - sposób przygotowania.
Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Kapustę kiszoną także gotujemy do miękkości, a boczek kroimy i podsmażamy na patelni. Ugotowaną soczewicę należy zmiksować razem z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem, kapustą oraz połową podsmażonego boczku ( pozostały boczek wyłożymy na ugotowane pierogi). Po zmiksowaniu dodajemy przyprawy (sól, pieprz i majeranek ), całość dokładnie mieszamy.
Ciasto - składniki:
• 1/2 kg mąki
• 1 duże lub 2 małe jajka (całe)
• 3 łyżki oleju
• 1/2 szklanki wrzątku
Ciasto - sposób przygotowani.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, następnie lejemy wrzątek, lekko mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gorące można dolać niewielką ilość zimnej wody), następnie dodajemy olej i jajka. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się plastyczne. W przypadku, gdy klei się do rąk należy podsypać mąką. Po wyrobieniu ciasta wałkujemy go na placki i wycinamy szklanką kółka. Pierogi - wykonanie Na wycięte z ciasta kółka nakładamy farsz,składamy i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gdy wypłyną gotujemy od 3 do 4 minut. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze i podajemy okraszone pozostałym boczkiem.
Smacznego życzą Kazimiera Krupa i Maria Nowak.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!