Ligoniowe Radio

thumbnail

Na poważnie i na wesoło, ze szczyptą ironii i odrobiną zadumy, z piosenkami, których dobrze się słucha przy sobocie po robocie, spotykamy się co tydzień ze słuchaczami w Ligoniowym Radiu.

Rozpoczęliśmy w Barbórkę 4 grudnia 2006 roku, podkreślając, że ten dzień, w 1927 r., to początek historii Radia Katowice. Często do niej w programach wracamy, ponieważ jest to również część historii Górnego Śląska. Pamiętając o radiowym dziele Karlika z Kocyndra, czyli o niezapomnianych śląskich audycjach, przypominamy jego motto – „trzeba nieść ludziom radość”. Te słowa są bardzo dobrze znane młodzieży w ligoniowych szkołach. A szkół, noszących imię Stanisława Ligonia w województwie śląskim, jest już 10 i wszystko zaczęło się od Ligoniowego Radia, z czego jesteśmy dumni.

Tematy w naszych programach, mają wspólny mianownik – Śląsk. W rozmowach i godkach, w spotkaniach na żywo i krótkich reportażach, w Ligoniowym Radiu relacjonujemy wydarzenia, w których Śląsk jawi się jako dom ludzi wielu tradycji i kultur z tą śląską, dla nas najważniejszą, bo najbliższą sercu, czyli naszą.

Regionalny magazyn Radia Katowice

Sobota, godzina 16:15

e-mail: ligonioweradio@radio.katowice.pl

 

Edukacja regionalna

Data: 25-06-2016


Tematem „edukacja regionalna” podsumujemy w naszym programie zakończony wczoraj rok szkolny. Wiele razy rozmawialiśmy z przedstawicielami różnych środowisk o tym, jak merytorycznie i ciekawie uczyć o regionie. Byliśmy na śląskim śpiewaniu i obserwowaliśmy debaty oksfordzkie, czytaliśmy książki pisane po śląsku, a także zapraszali autorów wykorzystujących stylizację gwarową w książkach dla dzieci. Dziś podsumowanie wszystkich spotkań na temat edukacji regionalnej w roku szkolnym 2015/2016. Naszym gościem jest Bogusław Kniszka przewodniczący koła Związku Górnośląskiego w Turzy Śląskiej.

Lato już na dobre się rozpoczęło, więc i dla koneserów letniej kuchni mamy coś wyjątkowego. Przepisy opracowane przez mistrza Remigiusza Raczkę na letnie śniadania, obiady, kolacje i desery z całym bogactwem tradycji śląskiej kuchni na pewno ucieszą wielu naszych słuchaczy.

Na zakończenie rozmowa z Ewą Leśniak, znaną polską aktorką teatralną i filmową, Ślązaczką od pokoleń, która także dzieli się swoja śląskością w piosenkach śpiewanych z Antykami.




Archiwum audycji

03-01-2015 Chwila nieuwagi

Prowadzą




Polecamy audycje