Nie zważając na kalendarz, Celina Bubała i Barbara Świerczyna z Koła Gospodyń Wiejskich ze Śmiłowic koło Mikołowa przypomną nam o świętach Bożego Narodzenia.
Moczka śląska
Składniki:
Sposób wykonania:
Piernik ścieramy na grubych oczkach, zalewamy go na noc litrem napoju (kompotem lub piwem karmelowym). Na drugi dzień owoce suszone kroimy na mniejsze kawałki (zwłaszcza te większe: śliwki i daktyle), wszystkie bakalie zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy aż będą miękkie. Namoczony piernik ucieramy mikserem, dodajemy go do gotowych bakalii, do nich dodajemy też pozostały litr kompotu i startą czekoladę. Do moczki dodajemy zasmażkę zrobioną z mąki i masła, całość słodzimy wg uznania, zagotowujemy, przyprawiamy na koniec sokiem z cytryny. Jeśli moczka jest zbyt gęsta, można dolać kompotu lub piwa. Podajemy po wystudzeniu, przed podaniem dekorujemy bakaliami.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!