Nasze dzisiejsze danie będzie niestety dość czasochłonne, ale za to pyszne i łatwe do zrobienia. Śledziowy szałot proponuje Małgorzata Targiel z Koła Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach.
SZAŁOT ZE ŚLEDZIEM
Składniki:
Ziemniaki, marchewkę i jajka gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę.Osobno na patelni trzeba przesmażyć boczek z cebulą i odstawić do wystygnięcia.Ogórki kroimy w kostkę, odgniatamy wodę i dodajemy do pozostałych składników.Wszystko razem mieszamy w misce. Dodajemy pokrojonego w kostkę śledzia i boczek z cebulą. Dodajemy do smaku soli, pieprzu, odrobinę octu, mieszamy i gotowe. Smacznego!
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!