Teoretycznie przygotowanie rosołu to nic specjalnego. W praktyce jednak ugotowanie pysznej, aromatycznej zupy stanowi nie lada wyzwanie. A jeśli do tego chcemy jeszcze zrobić własnoręcznie makaron, to dopiero sztuka.
Dzisiaj do naszego talerza rosół naleje pani Małgorzata Targiel z Koła Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach.
Rosół.
Z kilku rodzajów mięsa (drób, wieprzowina, wołowina) oraz warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, lubczyk) przygotować wywar. Czas gotowania ok. 1,5 godziny. Zupę odcedzić, przyprawić solą i magi do smaku. Można dodać przyprawę warzywną. Gotową zupę z makaronem udekorować zieloną pietruszką.
Makaron.
Na każde jajko dać trzy łyżki mąki i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, cienko wywałkować i w zależności od potrzeb kroić w cienkie lub szersze paseczki. Wysuszyć. Gotować w osolonej wodzie.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!