Województwo śląskie ma 138 produktów regionalnych.
Zajmuje więc piątą lokatę wśród wszystkich polskich województw. O tym, w jaki sposób powinno się je chronić i promować, rozmawiano dzisiaj na konferencji zorganizowanej w Katowicach.
Jak mówi Joanna Lendzion-Czajkowska z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, śląskie produkty tradycyjne znajdują się również w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Na liście jest już kołocz śląski, a obecnie trwa procedura umieszczenia na niej krupnioka.
Jak mówią sami przedsiębiorcy, najważniejsza jest zmiana myślenia samych Polaków, którzy przez długi czas zachwycali się zagranicznymi potrawami, zapominając o lokalnych przysmakach. Organizatorem konferencji jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, do którego składane są wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Wpisane na nią mogą być produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli wykorzystywanych co najmniej od 25 lat.
Autor: Marta Dobrowolska