Skoczów będzie dziś, jak co roku, gospodarzem Wystawy Rybackiej, kończącej Regionalne Dni Rybactwa.
Rafaela Śliwka i Błażej Burawa z Zespołu Szkól Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu wygrali konkurs na najlepsza potrawę z karpia. Młodzi kucharze przygotowali karpia smażonego, który jak mówi członek jury szef Jakub Szlembarski, smakował tak jak ryba podawana w Wigilię.
Na skoczowskim rynku nie zabrakło basenów z żywymi rybami, będą ryby wędzone, duszone i smażone.
— Tradycją jest także specjalne danie przygotowywane dla publiczności przez profesjonalnych kucharzy — mówi Krzysztof Szymura, prezes Stowarzyszenia Rybackiego "Żabi Kraj", które organizuję wystawę.
W kulinarnym konkursie dla uczniów szkół gastronomicznych startowało 6 drużyn z całej Polski.
Autor: Piotr Pagieła