Studenci Uniwersytetu Śląskiego znaleźli i wyselekcjonowali nowy rodzaj drożdży, a rzemieślniczy browar postanowił je wykorzystać.
Tak szybkiego transferu nauki do przemysłu chyba jeszcze w Polsce nie było. Projekt "BioWar" jest realizowany przez studentów Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach w ramach Interdyscyplinarnego Koła Naukowego Przyrodników "PLANETA".
W trakcie rocznych prac przeprowadzono izolację, charakterystykę i selekcję drożdży mających potencjał do wykorzystania w przemyśle, w tym w browarnictwie. A współpraca ze śląskim browarem rzemieślniczym ReCraft pozwoliła na wykorzystanie jednego z wyizolowanych szczepów drożdży do uwarzenia piwa "BioWar".
O tym mówili rozmówcy Józefa Wyciska prof. Ryszard Koziołek, Prorektor ds. kształcenia i studentów Uniwersytetu Ślaskiego oraz Izabela Maruszewska, prezes zarządu Ślaskiego Browaru Rzemieślniczego.
A do sprawy nowego szczepu drożdży wrócimy w piątkowym wydaniu magazynu SUMA w Radiu Katowice po 13.00