Jak odmierzyć i przeliczyć gramy, dekagramy i mililitry, czy przygotować własny zakwas na chleb albo domowe masło. Tego wszystkiego mogli nauczyć się najmłodsi uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Będzinie w ramach projektu "Matematyka od kuchni".
Placówka postanowiła w nietypowy sposób nauczyć dzieci matematyki. Najmłodsi podczas gotowania i pieczenia poznawali m.in. praktyczne sposoby na odmierzanie i przeliczanie gramów, dekagramów czy mililitrów poszczególnych składników. Tematem warsztatów były nie tylko liczby, ale również zasady zdrowego odżywiania. Szkoła również na co dzień propaguje zdrowy styl życia, m.in. wysiewając na wiosnę zioła we własnym przyszkolnym ogródku. Podczas zajęć podsumowujących projekt, na których uczniowie zostali zapoznani także z zasadami savoir-vivre na przykładzie wielkanocnego stołu.
Szkoła również na co dzień propaguje zdrowy styl życia, m.in. wysiewając na wiosnę zioła we własnym przyszkolnym ogródku.
Autor: Katarzyna Herbuś /as/