Marnowanie jedzenia. Temat do dyskusji.

W Europie wyrzuca się średnio niemal 180 kg żywności na osobę rocznie. Szacuje się, że w samej Polsce wynik ten wynosi aż 235 kg, gdzie na śmietnik najczęściej trafia aż połowa kupionego pieczywa i jedna trzecia warzyw i wędlin. 

Czy naprawdę jesteśmy aż tak zamożni, aby marnować aż tyle żywności? Z Prezesem Śląskiego Banku Żywności Janem Szczęśniewskim oraz Profesorem Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach Grzegorzem Maciejewskim rozmawia Józef Wycisk.



 Po 18:15 na antenie Radia Katowice pojawia się dobra publicystyka. Codziennie nasi reporterzy i prezenterzy zmagają się z innymi tematami.

Wachlarz problemów jest bardzo szeroki. Wybieramy takie, o których możemy porozmawiać ze specjalistami, ale także takie, o których możemy usłyszeć od Państwa.