Dziś w kulinarnym cyklu "Ryby mają głos czyli PEPE w kuchni" czeka nas połączenie karpia z ziemniakami. Rok temu w czasie konkursu na najlepszą potrawę z ryb słodkowodnych w Skoczowie pani Patrycja Machalica z Drogomyśla postanowiła dokonać tego niecodziennego połaczenia i... udało się. I to nawet bardzo dobrze. Sekret potrawy tkwi w tym, by w placku ziemniaczanym znalazł się filet z karpia. A do tego należy podać pyszną surówkę z kapusty i każdy może poczuć się jak w trzygwiazdkowej restauracji.
Składniki:
Na początek rybę posypujemy solą, pieprzem i estragonem i zostawiamy w chłodnym miejscu na 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na placki ziemnaczane z dodatkiem majeranku. Na rozgrzaną patelnię wylewamy troche oleju i nakładamy cienką wartwę ciasta, na ciasto kładziemy filet z karpia, który przykrywamy druga wartwą ciasta. Placki smażymy na złoty kolor. Mają być gorące i chrupiące.
Smacznego.
To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.
Krótko mówiąc... Ryby mają głos.