Polskie ryby, karpie, śledzie, flądry i dorsze trafią dzisiaj do rzymskiej Polonii.
Dary naszych rybaków uświetnią przedświąteczne spotkanie w Polskiej Ambasadzie w Rzymie. Jak mówi inicjator tej akcji, prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniew Szczepański, rybacy chcą podzielić się tym, co najlepsze.
Przyrządzaniem ryb zajmie się pięciu kucharzy z Torunia, Bydgoszczy, Łodzi, Krakowa i Warszawy pod dowództwem szefa kuchni Tomasza Łagowskiego, który nie ukrywa tremy.
Z ryb przygotują m.in. wędzonego karpia rytwiańskieo na podpłomykach z masłem z podgrzybków, galaretkę z dorsza z warzywami, karpia w sosie piwno-piernikowym, smażone śledzie z musem chrzanowo-gruszkowym, filety z flądry w sosie kaparowym oraz zupę rybną na białym winie.
Jutro polskie ryby trafią do Papieskiej Akademii Dyplomatycznej.
Autor: Piotr Pagieła