Sylwestrowe menu

Gulasz ze ślimaków

  • dla 4 osób
  • czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie filetów ślimaka
  • 3 płaty papryki konserwowej
  • 240 g pomidorów pelati
  • natka pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • papryka wędzona
  • 1 szalotka
  • 150 ml śmietanki 30-34%
  • sól świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka masła

Masło rozpuść w rondelku, dodaj rozgnieciony czosnek, paprykę konserwową pokrój w paseczki, dodaj do masła ślimaki, odcedź od zalewy i dodaj do rondla. Smaż 3 minuty. Dodaj pomidory pelati, siekaną szalotkę, suszoną paprykę wędzoną i gotuj 10 minut. Dodaj śmietankę, gotuj do redukcji sosu około 5-7 minut, podawaj z bagietką lub kluseczkami francuskimi.

 


 Kawior żydowski

  • dla 4 osób
  • przygotowanie: 25 minut
  • gotowanie: 10 minut 

Składniki:

  • 250 g wątróbki z indyka
  • 1 szalotka
  • 200 g korniszonów
  • 24 grzyby marynowane
  • 4 łyżki kaparów
  • plaster limetki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 jaj przepiórczych
  • sól morska

Wątróbkę smaż na oleju krótko, żeby się zaróżowiła, następnie ostudź i pokrój w drobną kostkę. Szalotkę drobno posiekaj, podobnie zrób z korniszonami. Grzyby marynowane, najlepiej własnej produkcji, pokrój w kostkę lub pozostaw w całości. Jaja przepiórcze ugotuj na twardo. Następnie obierz, pokrój drobno, dodaj kilka kropel oleju rzepakowego bezpośrednio do dania. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limetki, tak powstałą pastę nakładaj na ciepłą macę i koniecznie popij zimną, koszerną wódką.

 


 Praliny z łososia 

  • dla 4 osób
  • przygotowanie: 35 minut

Składniki:

  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • 150 g serka mascarpone lub twarożku śniadaniowego
  • 50 g korniszonów
  •  50 g papryki konserwowej
  •  50 g marynowanej dymki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • kawior z łososia lub pstrąga
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Korniszony, paprykę i dymkę drobno posiekaj, dodaj pikle, natkę i koperek do serka, wymieszaj. Następnie dodaj świeżo mielony pieprz i sól morską. Serek z piklami wyłóż na plaster łososia i uformuj kulę. Wstaw do lodówki na 20 minut. Podawaj z kawiorem i świeżo mielonym pieprzem.

 


 Babeczki nadziewane

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli. Następnie wkrój masło. Wszystko siekaj przez około 2 minuty. Dodaj żółtka i wyrabiaj krótko na jednolite ciasto. Uformuj kulkę, zawiń dokładnie folią spożywczą i chłodź w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto wykładaj do foremek, dociśnij palcem i nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku w 180°C przez około 12 minut.

 


 Poulet

Składniki:

  • 1 spora noga gęsi
  • 5 ząbków czosnku
  • gałązka rozmarynu, gałązka tymianku
  • majonez

Nogę gęsi obsmaż na patelni (zaczynaj od zimnej) do momentu, kiedy wytopi się tłuszcz ze skóry. Nogę wraz z tłuszczem, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami umieść w żaroodpornym naczyniu tak, by tłuszcz maksymalnie pokrywał mięso, confituj w temperaturze 120 °C przez 2-3 godziny. Schłodzone mięso oddziel od kości, umieść w wysokim naczyniu, zblenduj krótko. Dodaj świeży pieprz, sól (najlepiej wędzoną) oraz majonez. Babeczki wypełnij mięsem, podawaj z piklami.

 


Lubię to! …czyli przedpołudnie z Polskim Radiem Katowice.

Od poniedziałku do soboty dwa duety prowadzących – z Wenus i z Marsa – pozwolą Państwu polubić dzień, a także podyskutować – przez telefon i internet. Dwa uzupełniające się duety zapraszają do słuchania Polskiego Radia Katowice i wspólnej zabawy.

Każdego dnia proponujemy coś innego:

  • Poniedziałek: „Lubię poniedziałek”
  • Wtorek: „Retro-Gadżet”
  • Środa: „Stary Człowiek i… może”
  • Czwartek: „W Koło Macieju”
  • Piątek: „Gabinecik”
  • Sobota: „Szósty Dzień Tygodnia”

Codziennie zapraszamy do pisania z nami opowiadania, czyli tworzenia cyklu „Ciąg dalszy nastąpi”.