Gulasz ze ślimaków
Składniki:
Masło rozpuść w rondelku, dodaj rozgnieciony czosnek, paprykę konserwową pokrój w paseczki, dodaj do masła ślimaki, odcedź od zalewy i dodaj do rondla. Smaż 3 minuty. Dodaj pomidory pelati, siekaną szalotkę, suszoną paprykę wędzoną i gotuj 10 minut. Dodaj śmietankę, gotuj do redukcji sosu około 5-7 minut, podawaj z bagietką lub kluseczkami francuskimi.
Kawior żydowski
Składniki:
Wątróbkę smaż na oleju krótko, żeby się zaróżowiła, następnie ostudź i pokrój w drobną kostkę. Szalotkę drobno posiekaj, podobnie zrób z korniszonami. Grzyby marynowane, najlepiej własnej produkcji, pokrój w kostkę lub pozostaw w całości. Jaja przepiórcze ugotuj na twardo. Następnie obierz, pokrój drobno, dodaj kilka kropel oleju rzepakowego bezpośrednio do dania. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limetki, tak powstałą pastę nakładaj na ciepłą macę i koniecznie popij zimną, koszerną wódką.
Praliny z łososia
Składniki:
Korniszony, paprykę i dymkę drobno posiekaj, dodaj pikle, natkę i koperek do serka, wymieszaj. Następnie dodaj świeżo mielony pieprz i sól morską. Serek z piklami wyłóż na plaster łososia i uformuj kulę. Wstaw do lodówki na 20 minut. Podawaj z kawiorem i świeżo mielonym pieprzem.
Babeczki nadziewane
Składniki:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli. Następnie wkrój masło. Wszystko siekaj przez około 2 minuty. Dodaj żółtka i wyrabiaj krótko na jednolite ciasto. Uformuj kulkę, zawiń dokładnie folią spożywczą i chłodź w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto wykładaj do foremek, dociśnij palcem i nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku w 180°C przez około 12 minut.
Poulet
Składniki:
Nogę gęsi obsmaż na patelni (zaczynaj od zimnej) do momentu, kiedy wytopi się tłuszcz ze skóry. Nogę wraz z tłuszczem, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami umieść w żaroodpornym naczyniu tak, by tłuszcz maksymalnie pokrywał mięso, confituj w temperaturze 120 °C przez 2-3 godziny. Schłodzone mięso oddziel od kości, umieść w wysokim naczyniu, zblenduj krótko. Dodaj świeży pieprz, sól (najlepiej wędzoną) oraz majonez. Babeczki wypełnij mięsem, podawaj z piklami.
Lubię to! …czyli przedpołudnie z Polskim Radiem Katowice.
Od poniedziałku do soboty dwa duety prowadzących – z Wenus i z Marsa – pozwolą Państwu polubić dzień, a także podyskutować – przez telefon i internet. Dwa uzupełniające się duety zapraszają do słuchania Polskiego Radia Katowice i wspólnej zabawy.
Każdego dnia proponujemy coś innego:
Codziennie zapraszamy do pisania z nami opowiadania, czyli tworzenia cyklu „Ciąg dalszy nastąpi”.