Radio Katowice
Radio Katowice / Przepis na rybę i nie tylko
Sum w miodzie
16.01.2016
08:40:00

fot. z archiwum Piotra Pagieły

O tym, że sumy mają wąsy wiedzą wszyscy. Jednak nie wszyscy mieli przyjemność jeść suma, a to bardzo dobra w smaku ryba i do tego ma bardzo mało ości. W sobotni poranek próbujemy zachęcić do przygotowania suma w miodzie. 

Składniki:

  • Filet z suma
  • Miód (naturalny, może być gryczany)
  • Kwaskowe jabłko
  • Koperek
  • Masło
  • Sól, pieprz

Filet pokroić na większe porcje, posypać solą i pieprzem. Jabłko obrać i pokroić w grubsze plastry. Na patelni rozgrzać miód, aż zacznie się karmelizować, obsmażyć filet dwukrotnie z każdej strony. Na drugiej patelni obsmażyć na maśle plastry z jabłka. Na talerz położyć obsmażone jabłko posypane koperkiem i na to usmażony filet.




Radio Katowice / Audycje / Przepis na rybę i nie tylko
Przepis na rybę i nie tylko
 
 
 
 

W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.

Zobacz także Przepis na rybę i nie tylko

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA