Ta potrawa podczas Konkursu na potrawę z ryb słodkowodnych w Skoczowie, w grudniu zeszłego roku, zrobiła najwięsze wrażenie na jurorach, wród których byłem i ja.
Pani Anna Kroczek z Gołysza już raz gościła w naszym rybnym piatkowym cyklu. Kilka tygodni temu poznaliśmy przepis na "Karpia po gołysku". Dziś czas na potrawę, która zasługuje na to, by podawac ją częściej, niż tylko na konkursie.
Składniki na 4 porcje:
1 karp,
2 cebule,
5 gałązek selera naciowego,
3 jabłka,
200 g szpinaku,
50 g kremówki,
4 łyżki parmezanu,
3 pomidory,
1 czerwona papryka,
olej, sól, pieprz, musztarda.
Jak zrobić karpia w szaliku? Karpia odfiletować i przygotować 12 kawałków, zaprawić 1 łyżeczką soli, szczyptą kminu i przyprawy do ryb. 1 małą cebulę, 5 gałązek selera, 3 jabłka i łyżkę masła udusić, dodać musztardę, sól i cukier. 200 g szpinaku udusić w 2 łyżkach oleju z czosnkiem i bazylią, dodać kremówkę, 3 łyżki parmezanu. 3 pomidory udusić z cebulą, olejem i połówką papryki, doprawić do smaku. Kawałki karpia upiec w piekarniku, na cztery wyłożyć uduszony seler, na cztery szpinak i posypać parmezanem, wstawić do piekarnika na 10 minut, podawać z duszonymi warzywami.
To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.
Krótko mówiąc... Ryby mają głos.