Radio Katowice
Radio Katowice / Radiowy Klub Łasucha
Spotkanie z multiinstrumentalistą, wokalistą i kompozytorem
27.01.2014
10:40:00

Na swoim koncie ma 33 płyty solowe. Gra nie tylko bluesa, ale i muzykę sakralną, komponuje ścieżki dźwiękowe do filmów. Współpracował m.in. z Czesławem Niemenem, stworzył Silesian Blues Band, znany jako SBB. Jadwiga Woźnikowska zaprasza na spotkanie z multiinstrumentalistą, wokalistą i kompozytorem - Józefem Skrzekiem.


 

Dziś największy radiowy łasuch – Jadzia Woźnikowska proponuje przepis, który na pewno poprawi nam samopoczucie w zimne, szare dni. Banoffee – ni to deser ni to ciasto. Tak naprawdę to prawdziwy ulepek, którego rodowodu możemy szukać w restauracjach Wielkiej Brytanii. Uwielbiała go Margaret Thatcher i księżna Diana. Czas na Banoffee, czyli bananową tartę bez konieczności włączania piekarnika A wykona ją dla Państwa nasza słuchaczka, miłośniczka gotowania i pieczenia, z zawodu architekt, Agnieszka Bałys.

Składniki:

  • 250 g owsianych ciasteczek puszka masy kajmakowej
  • 4 banany
  • 50 g masła
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek kwaskowatego dżemu: porzeczkowego, żurawinowego czy agrestowego

W melakserze rozdrabniamy na puch ciasteczka. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę masło i ponownie mieszamy. Ciastka przekładamy do formy na tartę o średnicy 24 cm i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. W tym czasie podgrzewamy w rondelku masę kajmakową, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy w plasterki banany. Na schłodzone ciasteczka wykładamy dżem, następnie delikatnie wylewamy masę kajmakową, kładziemy warstwę bananów. Całość zdobimy śmietaną ubitą wcześniej z cukrem pudrem. Deser możemy przyozdobić uprażonymi płatkami migdałów, ewentualnie kakao lub startą czekoladą.

Opcja 2: do deseru możemy dodać kwaśne owoce, takie jak jeżyny, maliny, porzeczki czy borówkę amerykańską – owoce doskonale przełamią słodki smak.



Radio Katowice / Audycje / Radiowy Klub Łasucha
Radiowy Klub Łasucha
fot. Tomasz Jodłowski
 
 
 
 

W każdy poniedziałek podczas spotkań ze słuchaczami w Radiowym Klubie Łasucha będziemy poprawiać sobie nastrój. Dlaczego...? Wielu z nas nie lubi poniedziałku i dlatego właśnie tego dnia warto połasuchować . Nic tak nie poprawia nastroju, jak kawałek dobrego ciasta, kostka, a może nawet dwie, dobrej czekolady...

W poniedziałkowe przedpołudnie łasuchując wspólnie z Państwem postaramy się przygotować do trudów całego tygodnia. O słabość do słodyczy pytać będziemy nie tylko naszych słuchaczy, ale także celebrytów i znane osoby ze świata polityki i nauki. Mam nadzieję, że już wkrótce że nasz Radiowy Klub Łasucha zgromadzi duże grono słodkolubnych.

Zobacz także Radiowy Klub Łasucha

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA