Radio Katowice
Radio Katowice / Wiadomości kulturalne
Dzieje bigosu w literaturze
05.02.2014
09:33:00

Robi się go z szatkowanej kapusty, różnych gatunków mięsa i wędlin, dodaje suszone grzyby i śliwki, cebulę i przyprawy.

Nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wręcz przeciwnie, jest coraz lepszy. Mowa oczywiście o bardzo uniwersalnej potrawie, jaką jest bigos. O dziejach bigosu w literaturze mowa będzie w Muzeum Górnośląskim w Bytomiu podczas kolejnego spotkania z cyklu: Literatura w kuchni. Kuchnia w literaturze. Rozważania będą dotyczyły historii bigosu i jego nazewnictwa, obecności potrawy w poezji, prozie i dawnych książkach kucharskich, dziejów konotacji słowa bigos. Można się będzie dowiedzieć m.in. czym się różni bigos od bigosowania i skąd się wzięło wyrażenie bigos z wiwatem. Spotkanie w Muzeum Górnośląskim rozpocznie się o godzinie 18:00.

Autor: Marlena Barasińska


Zobacz także Wiadomości kulturalne

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA