Zapraszamy na spotkanie z Antonkiem, małym drzewem, policzą dziki, sprawdzą po co środowisku drony a nasza ekonastolatka Alicja przedstawi przepis na zupę krem z dyni, pomarańczy i imbiru.
PRZEPIS:
Wystarczy kupić mrożoną dynię pokrojoną w kostkę, jedną dużą pomarańczę, kawałek korzenia imbiru, warzywa na rosół, kardamon, kmin rzymski i sól oraz cukier. Najpierw musicie ugotować bulion z warzyw. Zostawiacie marchewkę, resztę można zjeść albo dać mamie do sałatki warzywnej. Do bulionu i marchewki dodajecie paczkę mrożonej dyni - można dać świeżą ale z tym jest duuużo więcej pracy, pomarańczę obrać ze skórki także z tej białej - gorzkiej, wrzucić do wrzącego bulionu. Imbir długości małego palca zetrzeć na drobnej tarce i też wrzucić do zupy. Dodać łyżeczkę do herbaty kardamonu, kminu rzymskiego i jeśli lubicie szczyptę ostrej papryki. My lubimy ostre dania więc dajemy dwie szczypty. Sól do smaku. Kiedy dynia będzie miękka miksujemy blenderem na krem, wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Podajemy gorący krem w miseczkach z uprażonymi pestkami dyni i grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można też zrobić kleksa ze śmietany, ale ja wolę wersję dla alergików.
Smacznego!!!
Co tydzień, w każdy czwartek spotykamy się na naszym ekologicznym radiowym Wysypisku dźwięków, informacji i porad dotyczących życia w zgodzie z naturą, przyrodą, czystym powietrzem i ochroną środowiska. Nasza ekologicznie zakręcona dziennikarka Katarzyna Głuch razem z ekspertami z różnych dziedzin pokaże, a raczej pozwoli usłyszeć, jak sprawić, by nasze otoczenie było coraz czystsze, ładniejsze, bez niepotrzebnej chemii. Jak zapewnia – nie będzie truć.
Na Facebooku pojawią się zdjęcia prezentujące niektóre z omawianych tematów. Jesteśmy też na stronie internetowej WFOŚiGW w Katowicach.
Audycja jest dofinansowana z środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. |
Za treści przedstawione w audycji dofinansowanej ze środków WFOŚiGW w Katowicach odpowiedzialność ponosi Redakcja.