Choroba nowotworowa prawie zawsze wiąże się z zaburzeniami odżywienia. Nawet 70 procent pacjentów traci masę ciała – wykazują specjalistyczne badania.
W Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Katowicach odbyło się dzisiaj wspólne gotowanie na oddziale, które miało pokazać, że przyrządzanie dań dla osób chorych nie jest wcale trudne. Ważny jest jednak dobór składników, pacjenci często bowiem są wrażliwi na pewne smaki czy zapachy, potwierdza Sonia Badura, która chorowała na nowotwór.
Jak dodaje Grzegorz Kostelecki, dietetyk w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Katowicach, wrażliwość na smaki u każdego z pacjentów jest inna.
Lekarze, pielęgniarki i pacjenci Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego wspólnie gotowali ze znanym śląskim kucharzem Remigiuszem Rączką. Wielka kuchnia urządzona została na szpitalnym korytarzu.
Autor: Dorota Stabik /js/