Polscy rybacy przekażą potrawy z ryb pracownikom watykańskiego Sekretariatu Stanu.
To już czwarta wizyta rybaków w Rzymie i Watykanie. Potrawy przygotowuje między innymi Norbert Sokołowski, który podkreśla, że dla kucharzy to wielka odpowiedzialność.
Norbert Sokołowski dodaje, że na stoły w Watykanie trafią Polskie Smaki.
W podróż do Watykanu wybrał się dziennikarz Radia Katowice, Piotr Pagieła. Relację z drogi można przeczytać na naszej stronie
A tak Piotr Pagieła relacjonuje niezwykły wieczór w watykańskich progach:
Wizyta u Kardynała Parolina trwała ponad pół godziny. To był czas rozmów o rybach i potrawach z ryb. Sekretarz Stanu zdziwił się, gdy dowiedział się ze z zawodu jestem ichtiologiem. - powiedział Piotr Pagieła - Jednak od razu stwierdził, że rybacy i dziennikarze mają wiele wspólnego. Bo Święty Piotr najpierw "łowił ryby, a potem ludzi". Kardynał pozdrowił słuchaczy Radia Katowice i życzył dobrych świat. A po tej rozmowie zwiedzaliśmy przepastne korytarze i pokoje. Byliśmy także na tarasie, z którego jak na dłoni widać Plac Świętego Piotra. Teraz wracamy do Domu Pielgrzyma. Czas na kolację, a potem wieczorny spacer po Rzymie. - dodał Pagieła
Polskie ryby zostaną przekazane do dyspozycji Papieża Franciszka, a potem za pośrednictwem jałmużnika arcybiskupa Konrada Krajewskiego trafią do najbiedniejszych.
Potrawy z ryb dostarczone. Obdarowani zadowoleni. Ryby i potrawy z ryb dostarczyliśmy dzisiaj pracownikom Papieskiej Rady Kultury i Kongregacji Edukacji Katolickiej. Kardynał Gianfranco Ravasi oraz Kardynał Giuseppe Versald bardzo dziękowali za dar rybaków i kucharzy i obiecali, że skorzystają z niego wszyscy pracownicy. Ryby trafiły także na ręce Papieskiego Jałmużnika Arcybiskupa Konrada Krajewskiego. Trafią one na Wigilijną Wieczerzę podopiecznych Domu "Dar Miłosierdzia". Abp Krajewski podkreślił, że dary trafią do najbardziej potrzebujących, by ich Wigilia nie była smutna. - relacjonuje Piotr Pagieła
Autor: Piotr Pagieła/LK/mm