Dziesiątki odmian chlebów, lody, ciasta oraz nowoczesne maszyny, to wszystko można znaleźć na Targach Piekarniczo-Cukierniczych w Katowicach.
Swą ofertę prezentuje około stu wystawców. Hasłem przewodnim jest jakość.
Spada spożycie pieczywa, główną przyczyną jest m.in. przemysłowa, tania produkcja. Coraz większą wagę piekarze przywiązują zatem do sposobu produkcji i używanych składników, co potwierdza Beata Jończyk-Michalska z jednej z chorzowskich piekarni.
— Często jednak klienci mają kłopot ze znalezieniem pełnoziarnistych chlebów, produkowanych ze zdrowych mąk jak orkisz czy płaskurka. Pomóc może portal internetowy "Zielony Kłos" — mówi jeden z jego pomysłodawców Tomasz Miś.
Sweettarg w Katowicach potrwa do poniedziałku. Gościem specjalnym będzie mistrz cukiernictwa, który wykonuje torty dla brytyjskiej rodziny królewskiej. Są też pokazy baristów, rzeźby w owocach i branżowe konkursy.
Autor: Agnieszka Tatarczyk