Lekka sałatka śledziowa
(2 porcje)
1 mango obrać i pokroić w plasterki, 1 pomarańczę podzielić na cząstki, 2 filety śledziowe (matjasy) pokroić na mniejsze kawałki, 1/2 czerwonej cebuli pokroić w piórka – wszystko delikatnie wymieszać i zalać sosem winegret. Sos winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka octu winnego, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu. Przybrać świeżym koperkiem i schłodzić.
Tatar śledziowy
(2 porcje)
2 filety śledziowe odsączone z oleju drobno pokroić, dodać: łyżeczkę startego chrzanu, 1/2 małego pokrojonego w kosteczkę jabłka i czerwonej cebuli oraz szczyptę pieprzu. Przyozdobić świeżymi kiełkami.
Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)
Wstrząs w kopalni Mysłowice-Wesoła. Dwóch górników nie żyje. Aktualizacja