Wysypisko

thumbnail

Co tydzień, w każdy czwartek spotykamy się na naszym ekologicznym radiowym Wysypisku dźwięków, informacji i porad dotyczących życia w zgodzie z naturą, przyrodą, czystym powietrzem i ochroną środowiska. Nasze ekologicznie zakręcone dziennikarki: Katarzyna Głuch i Iwona Kwaśny razem z ekspertami z różnych dziedzin pokażą, a raczej pozwolą usłyszeć, jak sprawić, by nasze otoczenie było coraz czystsze, ładniejsze, bez niepotrzebnej chemii. Jak zapewniają – nie będą truć. 

Na Facebooku co tydzień pojawią się zdjęcia prezentujące niektóre z omawianych tematów. Jesteśmy też na stronie internetowej WFOŚiGW w Katowicach.

 


wfosigw_400


Audycja jest dofinansowana z środków

Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

w Katowicach



Grzyby, las i ekostawy

Data: 14-09-2017

thumbnail
fot. Katarzyna Głuch-Juszkiewicz

Dziś będzie o grzybach i o lesie, zapraszamy też na wycieczkę szlakiem 14 ekostawów. Zajrzymy na konferencje antysmogową i do pewnego ...pieca kuchennego.

Zapraszamy także do skorzystania z naszego przepisu na super ekobaton mocy, dla mlodszych i starszych.

Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych,
  • 8 łyżek płatków żytnich,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • garść żurawiny,
  • garść pestek dyni,
  • 4 łyżki płatków migdałowych,
  • ½ łyżki soku i skórki z cytryny,
  • 8 łyżek miodu.

Przygotowanie:

Na patelni podpraż płatki owsiane, żytnie i otręby, aż nabiorą złocistego koloru. Pod koniec dodaj sezam, siemię lniane i przez około 1 minutę trzymaj na ogniu. Następnie zawartość patelni przesyp do miski. Do mieszaniny dodaj wszystkie pozostałe, sypkie składniki. Całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj rozgrzany wcześniej na patelni miód, podgrzej wszystko na patelni i dokładnie wymieszaj, by składniki połączyły się ze sobą. Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę, by zesztywniało. Po tym czasie masę możesz pokroić na mniejsze bloczki.







fot. Katarzyna Głuch-Juszkiewicz

Prowadzą




Wysypisko