Polska pod względem nasilenia otyłości u dzieci i młodzieży znalazła się w przełomowym momencie. Istnieje bowiem szansa na zatrzymanie tej światowej epidemii i uniknięcia drogi, jaką przeszły inne kraje, w których – jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia – odsetek dzieci otyłych dochodzi do 20% i nadal wzrasta.
Z najnowszych badań Instytutu Żywości i Żywienia wynika, że aż 28 proc. chłopców i 22 proc. dziewcząt w ostatnich klasach szkoły podstawowej ma nadwagę lub jest otyłych. Takie dane i tempo wzrostowe pozwalają na prognozę, iż w ciągu najbliższych lat zdecydowanie zwiększy się ryzyko zachorowalności na choroby cywilizacyjne.
Na wagę zdrowia to cykl przygotowany przez Radio Katowice wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Śląskiego. Audycje poświęcone problemowi nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży. Każdy z odcinków zawiera podane w przystępny i przekonujący sposób argumenty: lekarzy, dietetyków, rodziców dzieci z nadwagą i otyłością oraz samych zainteresowanych, propozycje aktywności fizycznej, rekreacji oraz przepisy dań zdrowych i atrakcyjnych dla młodych ludzi z nadwagą i otyłością.
Na wagę zdrowia: aktywność fizyczna i kulinarne przygody.
Makaron z sosem dyniowym ( 2 porcje):
300g dyni (ok. 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę) ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, posypać świeżymi ziołami, skropić oliwą z oliwek i upiec do miękkości w piekarniku.
2/3 zmiksować, połączyć z 3 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany, doprawić gałką muszkatołową, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu. Podlać małą ilością wody, dodać resztę dyni w kawałkach, kilka listków mięty i chwilę gotować na małym ogniu. Osobno ugotować makaron pełnoziarnisty i połączyć wszystko na talerzu, posypać łyżeczką startego, żółtego sera na porcję.