W kulinarnym rybnym cyklu ciąg dalszy gotowania z panią Katarzyną Bieniek, autorką publikacji "Jem ryby". Po paście ze szprotów w pomidorach dziś czas na coś ciepłego, czyli zapiekankę.
Przepis:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przela gorącą wodą, wymieszać z tłuszczem, aby się nie skleił. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na talarki i udusić na półmiękko z dodatkiem tłuszczu i wody. Rybę sprawić, opłukać, zdjąć filety, obrać z ości, pokroić w 2-centymetrowe paski. Cebulę obrać, pokroić w krążki i usmażyć na jasnozłoty kolor. Do warzyw włożyć rybę, osolić, dodać pieprzu, podlać wodą (pół szklanki) i dusić ok. 15 minut. Na ogniotrwałym półmisku posmarowanym tłuszczem ułożyć dwie warstwy makaronu, przekładając rybą. Całość zalać śmietaną rozrobioną z przyprawą do zup oraz jajkiem i posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Gdy ser się lekko zarumieni, wyjąć i podawać na tym samym półmisku.
To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.
Krótko mówiąc... Ryby mają głos.
Wstrząs w kopalni Mysłowice-Wesoła. Dwóch górników nie żyje. Aktualizacja