Polska pod względem nasilenia otyłości u dzieci i młodzieży znalazła się w przełomowym momencie. Istnieje bowiem szansa na zatrzymanie tej światowej epidemii i uniknięcia drogi, jaką przeszły inne kraje, w których – jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia – odsetek dzieci otyłych dochodzi do 20% i nadal wzrasta.
Z najnowszych badań Instytutu Żywości i Żywienia wynika, że aż 28 proc. chłopców i 22 proc. dziewcząt w ostatnich klasach szkoły podstawowej ma nadwagę lub jest otyłych. Takie dane i tempo wzrostowe pozwalają na prognozę, iż w ciągu najbliższych lat zdecydowanie zwiększy się ryzyko zachorowalności na choroby cywilizacyjne.
Na wagę zdrowia to cykl przygotowany przez Radio Katowice wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Śląskiego. Audycje poświęcone problemowi nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży. Każdy z odcinków zawiera podane w przystępny i przekonujący sposób argumenty: lekarzy, dietetyków, rodziców dzieci z nadwagą i otyłością oraz samych zainteresowanych, propozycje aktywności fizycznej, rekreacji oraz przepisy dań zdrowych i atrakcyjnych dla młodych ludzi z nadwagą i otyłością. Na wagę zdrowia: zapobieganie i walka z otyłością.
Na wagę zdrowia: pełnowartościowe śniadanie.
Groszkowa pasta do kanapek
Składniki:
Groszek gotujemy około 5 minut na parze (można także w wodzie). Awokado obieramy ze skóry, czosnek przeciskamy przez praskę. Do blendera wkładamy ugotowany groszek, kawałki awokado, dodajemy czosnek, posiekane zioła i sok z cytryny. Można dodać odrobinę soli i pieprzu. Całość blendujemy do czasu uzyskania jednolitej pasty.