Żelazo to jeden z najważniejszych pierwiastków chemicznych obecnych w naszych organizmach. Jest ono odpowiedzialne między innymi za transport tlenu do tkanek, a także odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych. Jego duży niedobór może spowodować poważne schorzenia.
Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i procesów zachodzących wewnątrz niego. Pierwiastek ten nie jest odpowiedzialny jedynie za transport tlenu, pomaga także w zwalczaniu wirusów, czy rozkładzie toksycznych substancji w wątrobie.
Niedobór żelaza powoduje szybsze bicie serca, przewlekłe odczuwanie zmęczenia i senność, ból głowy czy problemy z koncentracją. Zaniedbanie takich symptomów może doprowadzić do anemii. Wtedy mogą pojawiać się omdlenia czy duszność.
Kluczem do rozpoznania niedoboru żelaza jest wykonanie badania krwi. Nie warto z tym zwlekać – lepiej uzupełnić w porę mały niedobór, niż ryzykować głęboką anemię.
Aby uchronić się przed niedoborem żelaza, należy zadbać o prawidłową i zrównoważoną dietę, która zapewni odpowiednią ilość żelaza i jego odpowiednie przyswajanie. Szczególnie bogate w żelazo są między innymi ryby, otręby, wątróbka czy orzechy – pistacjowe, arachidowe lub laskowe. Wchłanianie żelaza ułatwia spożywanie produktów bogatych w witaminę C.
Autor: Piotr Grzesiak