Radio Katowice
Radio Katowice / Zdrowie i styl życia
Kawa na rozgrzewkę. Inaczej o popularnym napoju.
26.02.2018
00:00:00

Dbanie o nasz własny organizm jest bardzo ważne. Posiadamy jednak czasem przyzwyczajenia, bez których nie wyobrażamy sobie życia, a jednak nie są one do końca dla nas korzystne. Przykładem tego może być kawa, jednak zastanowimy się co można zrobić żeby jej picie było zdrowsze. Będzie smacznie!

Poprzez picie kawy możemy, choć w pewien sposób wpłynąć na oczyszczenie i wzmocnienie naszego organizmu, a to dzięki składnikom które możemy do niej dodać. Są to niejednokrotnie, używane przez nas sezonowo, szczególnie w okresie Bożonarodzeniowym, przyprawy. Nie powinniśmy o nich tak szybko zapominać, ponieważ mają wielkie możliwości, a w połączeniu z naszą poranną kawą smakują znakomicie.

Imbir

Jest to przyprawa, która bardzo mocno kojarzy nam się ze świętami. Wielką zaletą imbiru jest to, że ułatwia nam trawienie i działa rozkurczowo. Właściwość tą mogą szczególnie wykorzystać kobiety podczas bólów miesiączkowych. Można leczyć za pomocą niego wzdęcia. Pokonuje mdłości, wiele leków przeciwko chorobie lokomocyjnej posiada jako główny składnik właśnie wyciąg z imbiru. Leczy przeziębienie i działa kojąco w przypadku bólu stawów i mięśni, ponieważ posiada wiele substancji przeciwzapalnych. Polepsza krążenie krwi, przez to, że działa rozgrzewająco. Dzięki lepszemu ukrwieniu, między innymi mózgu, osiągamy lepszą wydajność umysłową. Jedynym zastrzeżeniem w stosowaniu imbiru jest to, że nie powinny go stosować osoby przechodzące przewlekłą chorobę układu pokarmowego (np. wrzody żołądka), dlatego że imbir jest ostrą przyprawą. Powinny na niego uważać również kobiety w ciąży i karmiące piersią.

— Do kawy w pierwszym rzędzie ląduje imbir, ponieważ ten imbir ułatwia nam trawienie, a teraz w tym okresie również noworocznym na tym nam bardzo zależy, bo tutaj oczywiście pojawiają się postanowienia, że zadbamy o zdrowie, o naszą sylwetkę, pewnie będziemy chcieli schudnąć itd. (...) Sięgając po tę kawę możemy sobie trochę pomóc, pomóc swojemu zdrowiu. I ten imbir, który wyląduje w naszej kawie, przyniesie nam również ulgę, jeżeli jakieś przeziębienie nam się pojawia, ponieważ łagodzi on również stany zapalne. Kolejny plus dla imbiru, pojawia się też sezon dla narciarzy i tutaj wyruszamy na te stoki, mimo że za oknem akurat ta pogoda nie sprzyja. (…) Po pierwszym szusowaniu, wśród niektórych z nas, do których również ja się zaliczam, pojawiają się bóle mięśni, stawów itd. Musimy się rozruszać. Tutaj imbir nam pomoże ponieważ on przynosi złagodzenie tych bóli. Jest bogaty we wszystkie takie substancje przeciwzapalne. Pojawiają się też bóle migrenowe i tutaj kolejne walory imbiru, łagodzi nam te bóle — mówiła Weronika Papież, pasjonatka zielarstwa, ogrodnictwo niezłe ziółka.

Kardamon

Bardzo dobrze sprawia się w walce z bólem brzucha, zaparciami oraz z biegunką, dzięki zawartych w nim olejkom eterycznym. Działa bakteriobójczo. Robiąc sobie inhalację z jego pomocą, możemy złagodzić uporczywy kaszel, bardzo dobrze wpływa na kondycję górnych dróg oddechowych. Pomoże nam również podczas przeziębienia w udrożnieniu nosa i poprawieniu naszej odporności. Jest źródłem melatoniny, czyli hormonu który pomaga nam w zaśnięciu. Pobudza również powstawanie soków trawiennych, co pozytywnie wpływa na przemianę materii i może być dobrym „wspomagaczem” podczas odchudzania. Kardamon, może być świetnym odświeżaczem oddechu, a to dlatego że posiada działanie antybakteryjne, podobno pomaga także w walce z czkawką. Posiada wiele zastosowań w kosmetyce. O jego wspaniałych właściwościach mówiła Weronika Papież w audycji „Każdemu damy radę”: ­

— Jeżeli kawa, to oczywiście kardamon. On pomaga nam w przeziębieniach i tutaj dodatkowo w problemach żołądkowych. Warto go także włączyć do naszego codziennego jadłospisu. Oprócz swoich wspaniałych walorów smakowych, zapachowych, posiada liczne właściwości zdrowotne, przyspiesza nam przemianę materii i wykazuje działania rozkurczowe. Skoro przemiana materii, to również dobrze wpływa na nasze jelita, niestrawności, wzdęcia, zaparcia. 

Cynamon

Jest to zmielona kora cynamonowca cejlońskiego, posiada bardzo intensywny korzenny zapach. Tak jak opisani wcześniej jego poprzednicy, jest pomocny przy dolegliwościach żołądkowych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiega zaburzeniom jelitowym i powstawaniu wrzodów żołądka. Wiele preparatów przeciwko zatruciom pokarmowym i biegunkom posiada wyciąg właśnie z cynamonu. Jest bakteriobójczy, dlatego dobrze wspomaga walkę z przeziębieniem. Przyprawa ta działa przeciwmiażdżycowo, obniża poziom cholesterolu. Uwrażliwia tkanki w naszym ciele na insulinę, czym pomaga naszemu organizmowi w regulacji gospodarki węglowodanowej. Regularne stosowanie cynamonu (około pół łyżeczki dziennie, do różnych potraw) wspomaga pozbywanie się z organizmu nadmiaru tłuszczu. Posiada właściwości antybakteryjne. Ważna informacja dla osób chorujących na raka –warto się zainteresować tą przyprawą, ponieważ niektóre z jej składników wykazują właściwości antynowotworowe.

— Cynamon. Ten ciepły, delikatny, słodki, zapach korzenny przywołuje, przynajmniej mi, przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Jest on źródłem błonnika, żelaza, wapnia, magnezu. Doskonały środek do walki z wolnymi rodnikami. Czyli – jeżeli ciasteczko – to z cynamonem. Dodatkowo, jeszcze zażywanie cynamonu pomaga nam zadbać o zgrabną sylwetkę. Przyspiesza również metabolizm, a co też ważne hamuje apetyt, czyli po zażyciu takiego cynamonu nie odczuwamy dość długo głodu — mówiła Weronika Papież.

Kawa inaczej

Skoro już wiemy, jakie dobroczynne dla naszego organizmu właściwości posiadają opisane wyżej przyprawy, możemy przejść do przepisu na kawę według Weroniki Papież, gościa audycji „Każdemu damy radę”. Poniższy przepis wystarcza na 2 filiżanki aromatycznej kawy. Potrzebne nam będą:

  • garnek 0.5 litra wody
  • około 2 łyżki kawy sypanej
  • przyprawy: imbir (może być świeży jak i suszony), kardamon, cynamon, anyż, goździki

Należy zagotować wodę i wsypać do niej kawę. Gotować przez około 3 minuty. Następnie dodać według uznania przyprawy. Na początku warto dozować je za pomocą tylnej końcówki łyżeczki, gdy już będziemy wiedzieli, która przyprawa nam bardziej odpowiada, czy w jakich ilościach, możemy sami decydować, ile jej dodamy. Po wsypaniu przypraw należy gotować kawę jeszcze przez 5 minut. Nasza kawa jest już gotowa do spożycia.

Co jeszcze, oprócz kawy?

Podczas audycji Weronika Papież, zielarka pasjonat, radziła również, żeby zgniatać czosnek przed spożyciem, ponieważ wytwarza się w nim alicyna, która wykazuje działanie antybiotykowe, wspomaga odporność i działa przeciwzapalnie. Podkreślała również to, że warto wrócić do najprostszych przepisów. Bo to, że proste, nie oznacza, że nieskuteczne. Wspomniała o syropie z cebuli oraz podała przepis na domowy syrop tymiankowy, do którego wykonania potrzebujemy:

  • 1 szklankę wody,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 posiekana cebula,
  • 5 łyżek miodu.

Należy na małym ogniu, przez pół godziny gotować wodę, wraz z tymiankiem i cebulą. Po tym czasie trzeba, powstały wywar przecedzić i po ostudzeniu dodać miód. Jest to sprawdzony przepis na syrop, który wspomoże nasz organizm w walce z przeziębieniem.

Całą audycję można odsłuchać poniżej:

Autor: Cecylia Leks /pg/mm/



Radio Katowice / Audycje / Zdrowie i styl życia
Zdrowie i styl życia
 
 
 
 

Zobacz także Zdrowie i styl życia

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA