Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Margarita, hawajska, capriciosa, marinara czy pepperoni – ta znana i lubiana włoska potrawa powstała w XVIII wieku w Neapolu. Tam też otwarto pierwszą na świcie pizzerię. Pierwszą polską pizzerię otwarto w latach 70. w Słupsku. Dziś jest ich w całym kraju ponad 4 tysiące. Jak się ocenia, codziennie na całym świecie sprzedaje się od 13 do 15 milionów pudełek tego wypieku.
Jak powinna być zrobiona idealna pizza, mówi pani Aneta, która codziennie przygotowuje ich nawet kilkadziesiąt.
Tradycyjna Pizza Margerita nawiązuje do trzech kolorów włoskiej flagi: zielony to bazylia, biały – ser mozarella i czerwony – pomidor. W 1889 roku jeden z kucharzy, Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy, wśród nich nową wersję z mozarellą. To ona właśnie najbardziej przypadła do gustu królowej i od jej imienia do dzisiaj zwana jest Margeritą.
Sprawdzamy pomysły na regionalne charaktery tego ciasta. Jaka pizza smakuje mieszkańcom Śląska, zapytaliśmy szefa kuchni katowickiej pizzeri i jego gości.
W Beskidach zapytaliśmy o to szefa kuchni jednej z bielskich pizzerii, Michała Tuckiego.
Specjaliści od pizzy z północy województwa, podkreślają, że nie spotkali się z określeniem "częstochowska pizza" a jedyne, co można zrobić, aby dodać do niej odrobinę lokalności, to nadać włoskiej potrawie częstochowską nazwę.
W ciekawy sposób, bop pod hasłem "Przez żołądek do książki" Międzynarodowy Dzień Pizzy świętuje Biblioteka Miejska nr 11 w Mysłowicach. Każdy odwiedzający książnicę do wypożyczonej książki otrzymuje kawałek popularnej Margarity. Bibliotekarze przygotowali również specjalną półkę z literaturą włoską oraz zakładki do książek w kształcie pizzy.
"Przez żołądek do książki" to tylko jedna z akcji Miejskiej Biblioteki Publicznej w Mysłowicach. Już za dwa tygodnie w książnicy będzie świętowany Międzynarodowy Dzień Kota a czytelnictwo będzie promować kotka o imieniu Popi.
Miejmy nadzieję, że niebawem będziemy obchodzili także Międzynarodowy Dzień Bigosu.
Autor: Agnieszka Loch, Andrzej Ochodek, Cezary Orzech, Krzysztof Słabikowski, Ryszard Stotko /rs/