Warsztaty cukiernicze, malowanie pierników, testowanie egzotycznych smaków oraz wielki konkurs robienia i zdobienia tortów, to główne atrakcje Festiwalu Czekolady na rynku starego miasta w Bielsku-Białej.
— Przyjechało prawie 40 wystawców z Polski i Czech, pokazujemy to, co w słodyczach najlepsze — mówi organizator imprezy Izabela Augustyn-Mrzygłód.
Impreza gości w mieście już czwarty raz.
— Czekolada nie jest produktem przemijającym, wręcz przeciwnie, dopiero teraz w Polsce nadchodzi jej czas — mówi dziennikarka i "czekoladowa blogerka", Natalia Aurora Ignacek.
Składniki prawdziwej, uczciwie przyrządzonej czekolady poprawiają zdrowie i polepszają samopoczucie. Codziennie powinniśmy zjadać trzy kostki tego przysmaku.
Osoby z cukrzycą powinny jeść wyroby, w których cukier zastąpiono bezpiecznymi, naturalnymi słodzikami. Natomiast nie powinniśmy nią karmić domowych pupili, którym czekolada szkodzi.
Z czego powinna się składać prawdziwa, tradycyjna czekolada wyjaśnia Onio Lubicki z Manufaktury Czekolady "U Dziwisza".
Ekspert zwraca uwagę na liczne możliwości łączenia smaków z czekoladą, zwłaszcza ostrych czy słonych. Wśród rynkowych nowości wymienia czekoladę różową z nutami owocowymi. Bielskie święto czekolady zakończy się wieczorem. Impreza ma charakter otwarty.
Autor: Jarosław Krajewski /rs/