Lunch boxy stają się ostatnio coraz bardziej popularne. Dlaczego drugie śniadanie w takiej formie warto zabrać ze sobą do pracy bądź przygotować dziecku do szkoły? Jak zrobić to szybko i efektownie, w dodatku nie ponosząc wygórowanych kosztów?
Lunch boxy to inwestycja w zdrowie odżywianie
Jeśli nie weźmiemy ze sobą niczego wychodząc na dłużej z domu, to najprawdopodobniej kupimy coś niekoniecznie zdrowego w barze typu fast food, automacie z przekąskami, czy pobliskiej cukierni. Podobnie jest w przypadku dzieci. "Często zapominamy, że nasze dobre samopoczucie w dużej mierze zależy od tego jak się odżywiamy" - tłumaczy Malwiną Bareła, autorka bloga "Filozofia smaku" i książki "Lunchbox na każdy dzień".
Jeśli organizm jest zaopatrzony w składniki odżywcze, zmienia się również nasze podejście do życia, stajemy się bardziej optymistyczni, odporni na stres i efektywniej wykonujemy codzienne obowiązki.
Sprawę ułatwia nam ogromny obecnie na rynku wybór pudełek do lunch boxów, które przemówią do największego niejadka.
Co włożyć do lunch boxa?
Aby zaoszczędzić czas i pieniądze, dobrze jest, gdy już przygotowując obiad lub kolację zapakujemy jej część do naszego pudełka i wstawimy do lodówki. "Mogą to być np. ziemniaki z obiadu, czy makaron, które staną się później bazą do sałatki" – wymienia Malwina Bareła. Drugą możliwością jest mrożenie gotowych zestawów. Zarówno od strony ekonomicznej jak i zdrowotnej, jeśli chodzi o warzywa i owoce, warto stawiać na produkty sezonowe. Jesienią i zimą wybierzmy kasze, rośliny strączkowe, dynię czy buraki. Warto nasz lunchbox także urozmaicić, a więc zamiast jabłka zapakujmy np. omlet z jabłkiem, czy naleśniki. Ta opcja z pewnością przypadnie do gustu także najmłodszym. "Kolejnym pomysłem jest pieczenie warzyw, możemy w ten sposób wykorzystać tzw resztki z lodówki" - mówi Malwina Bareła. Do tego dodajemy kaszę lub ziemniaki, które zostały z obiadu, doprawiamy własnym dressingiem i gotowe.
Zdrowe dodatki
Do dania bazowego warto zabrać jakieś przekąski w postaci orzechów do pochrupania, czy suszonych owoców. Można pokusić się o przygotowanie wyciśniętych soków z rodzimych jabłek i marchewki. Odpowiednie nawodnienie organizmu to kolejny warunek, by sprawnie funkcjonować, szczególnie po kilku godzinach pracy.
Przygotowanie lunch boxa to tylko pozornie skomplikowana sprawa - wystarczy zacząć, aby czynność ta stała się naszym nawykiem. Kluczem do sukcesu nie jest tu bowiem ogrom włożonej pracy, a zaplanowanie wszystkiego odpowiednio wcześniej.
Tekst: Katarzyna Herbuś