Miód. 5 sposobów na sprawdzenie, czy jest prawdziwy.

By powstał jeden jego litr, pszczoły muszą odwiedzić nawet 3 miliony kwiatów. Mowa o miodzie – jednym z najwartościowszych darów przyrody.  Miód jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza teraz, w sezonie jesienno-zimowym.  Jednak by zadziałał, musi być spełniony jeden warunek. 

Lecznicze właściwości miodu

Miód pomaga przy typowych objawach  przeziębienia, a także w przypadku poważniejszych infekcji, jak zapalenie oskrzeli i płuc, zapalenie gardła, zapalenie zatok, czy migdałków. Działa nawet na najtrudniejsze do zwalczenia bakterie, z którymi nie radzą sobie syntetyczne antybiotyki.  Z uwagi na zawartość wielu witamin, soli mineralnych i niezbędnych dla zdrowia pierwiastków, warto z niego korzystać przez cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Pozwala budować odporność, dodaje sił i energii, sprzyja także regeneracji organizmu po chorobie. Zalecany jest w przypadku chorób serca i skołatanych nerwach. U dzieci jest świetną alternatywą dla cukru, czy syntetycznych witamin - warto maluchom posłodzić miodem herbatkę, czy podać jako składnik deseru.

Aby miód zachowywał jak najdłużej swoje właściwości należy go przechowywać bez dostępu światła. Przy słodzeniu nim herbatek ziołowych, należy je przestudzić do 40 stopni. 

Miodowy kosmetyk

Miód z powodzeniem wykorzystywany jest także w celu poprawienia urody, m.in. jako składnik maseczek. Można go użyć zamiast żelu do mycia twarzy, a w formie skrystalizowanej posłuży jako naturalny peeling. Jest też skutecznym lekiem na suche i spierzchnięte usta, wysuszoną skórę dłoni i stóp. Również skórze dojrzałej miód zapewni nawilżenie, poprawi ukrwienie przywracając elastyczność i prawidłowe napięcie.

Aby w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości miodu, musimy upewnić się, że jest on prawdziwy.

Prawdziwy czy sfałszowany? 5 szybkich sposobów na sprawdzenie miodu.

  1. Test rozpuszczania. Wlej miód do szklanki z zimną wodą. Prawdziwy miód będzie rozpuszczał się nierównomiernie tworząc smugi, niepełnowartościowy rozpuści się równomiernie i szybko.
  2. Test ściekania. Nabierz miód na łyżeczkę i jednostajnym strumieniem lej go na spodeczek. Jeśli strumień zaczyna się rwać i rozlewa po spodeczku to oznacza, że miód jest sfałszowany. Naturalny miód utworzy stożek i będzie spływać nieprzerwaną nitką.
  3. Test ołówka. Kroplę miodu rozprowadzamy na dłoni używając miękkiego lub kopiowego ołówka, jeśli miód się zabarwi, mamy pewność, że nie jest to miód prawdziwy.
  4. Krystalizacja. Prawdziwy miód krystalizuje się w 2-3 miesięcy po zebraniu (wyjątek stanowi miód akacjowy).
  5. Zapach, smak, wygląd. Jeśli na miodzie pojawi się biały kożuch to dobry znak. Prawdziwy miód będzie także pachniał ulem, pszczołami, woskiem i pasieką. W smaku można wyczuć najpierw słodycz, a później drapanie w gardle, wszystko to razem oznacza, że miód jest wysokiej jakości.

Sklepowe półki przepełnione są miodami sfałszowanymi, które są płynne przez cały rok. Często te oznaczone jako pochodzące z krajów poza Unią Europejską, są z Chin i mają nie najlepszą jakość. Dlatego, by uniknąć w domu rozczarowania, jeśli tylko jest taka możliwość, najlepiej wybierać miody z małych, sprawdzonych pasiek.

Dlaczego warto jeść miód opowiada ekspert:

Tekst: Katarzyna Herbuś.