Radio Katowice
Radio Katowice / Wiadomości regionalne
Śląskie Smaki w Zawierciu
08.06.2014
10:00:00

IX Festiwal „Śląskie Smaki” odbywa się dziś w Zawierciu.

Kucharze amatorzy, profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych walczą o tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2014 i statuetkę złotego durszlaka. Każda z drużyn przygotowuje 3 dania związane z tradycyjną kuchnią regionalną: śląską, jurajską, zagłębiowską i beskidzką.W dzisiejszym menu znajdziemy m.in. typową śląską roladę, zagłębiowską zalewajkę, czy jurajskie prażonki. Ciekawie zapowiadają się również kulinarne wariacje na temat pokrzywy i kaszy pęczak. Na plenerowym stole podczas festiwalu znajda się także: „Kotleciki jagnięce na ziemniakach w łospie w towarzystwie musu rabarbarowego i duszonej pokrzywy”, „Gęś faszerowana kapustą kiszoną z wędzonymi śliwkami z jabłkowym piwem (jurajskim) na pęczotto z grzybami leśnymi z chełmskiego lasu”, „Gołąb faszerowany kaszą pęczak i wędzoną słoniną podany z modrą kapustą zaprawianą śliwką marynowaną w occie”, „Gęś goczałkowicka gotowana w tłuszczu, pęczak, nasiona słonecznika, sałatka kwiatowa skropiona syropem z mniszka lekarskiego”, „Ajerkuchy z bratrury z owocowym kawiorem”.

Do udziału w tegorocznym konkursie kulinarnym zakwalifikowało się 17 drużyn z całego województwa śląskiego. Eksperta Śląskich Smaków 2014 poznamy wieczorem. Imprezie towarzyszą liczne konkursy, gry, zabawy, koncerty i oczywiście degustacje.

Autor: Gabriela Kaczyńska


Zobacz także Wiadomości regionalne

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA