IX Festiwal „Śląskie Smaki” odbywa się dziś w Zawierciu.
Kucharze amatorzy, profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych walczą o tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2014 i statuetkę złotego durszlaka. Każda z drużyn przygotowuje 3 dania związane z tradycyjną kuchnią regionalną: śląską, jurajską, zagłębiowską i beskidzką.W dzisiejszym menu znajdziemy m.in. typową śląską roladę, zagłębiowską zalewajkę, czy jurajskie prażonki. Ciekawie zapowiadają się również kulinarne wariacje na temat pokrzywy i kaszy pęczak. Na plenerowym stole podczas festiwalu znajda się także: „Kotleciki jagnięce na ziemniakach w łospie w towarzystwie musu rabarbarowego i duszonej pokrzywy”, „Gęś faszerowana kapustą kiszoną z wędzonymi śliwkami z jabłkowym piwem (jurajskim) na pęczotto z grzybami leśnymi z chełmskiego lasu”, „Gołąb faszerowany kaszą pęczak i wędzoną słoniną podany z modrą kapustą zaprawianą śliwką marynowaną w occie”, „Gęś goczałkowicka gotowana w tłuszczu, pęczak, nasiona słonecznika, sałatka kwiatowa skropiona syropem z mniszka lekarskiego”, „Ajerkuchy z bratrury z owocowym kawiorem”.
Do udziału w tegorocznym konkursie kulinarnym zakwalifikowało się 17 drużyn z całego województwa śląskiego. Eksperta Śląskich Smaków 2014 poznamy wieczorem. Imprezie towarzyszą liczne konkursy, gry, zabawy, koncerty i oczywiście degustacje.
Autor: Gabriela Kaczyńska