Zachęcamy do tego, by karpia jeść nie tylko na Wigilię. Według naukowców, to najbardziej "slowfoodowy" produkt, jaki istnieje na naszym rynku. Opowiemy także o ziołach. Właśnie mija czas zbierania ziół. Zgodnie z beskidzką tradycją, żeby zioła miały najwięcej wartości musiały zostać zebrane do św. Jana. Potem je suszono i jesienią i zimą używano do tworzenia herbatek ziołowych lub stosowano jako lekarstwo. Dzisiaj opowiemy o słynnej beskidzkiej herbacie, której do tej pory można spróbować w góralskich domach. Będą też eko informacje z regionu, kraju i ze świata.
Co tydzień, w każdy czwartek spotykamy się na naszym ekologicznym radiowym Wysypisku dźwięków, informacji i porad dotyczących życia w zgodzie z naturą, przyrodą, czystym powietrzem i ochroną środowiska. Nasza ekologicznie zakręcona dziennikarka Katarzyna Głuch razem z ekspertami z różnych dziedzin pokaże, a raczej pozwoli usłyszeć, jak sprawić, by nasze otoczenie było coraz czystsze, ładniejsze, bez niepotrzebnej chemii. Jak zapewnia – nie będzie truć.
Na Facebooku pojawią się zdjęcia prezentujące niektóre z omawianych tematów. Jesteśmy też na stronie internetowej WFOŚiGW w Katowicach.
Audycja jest dofinansowana z środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. |
Za treści przedstawione w audycji dofinansowanej ze środków WFOŚiGW w Katowicach odpowiedzialność ponosi Redakcja.