Radio Katowice
Radio Katowice / Wiadomości regionalne
Gotujemy przed świętami. Zakwas z buraków.
20.12.2021
14:00:00

fot. Ryszard Stotko/Radio Katowice

Szykujemy się do świąt. Jednym z ważniejszych elementów udanego świętowania są dobre, nawiązujące do tradycji potrawy. My w tym tygodniu pomagamy Państwu zdążyć i proponujemy klasykę w ekspresowym wydaniu! Zapraszają Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser – pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku.


PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW

Zakwas z buraków to nie tylko świetny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu. Jeśli macie anemię, pijcie go codziennie przez kilka dni. Wyniki na pewno się poprawią. 

SKŁADNIKI:
1 słój o pojemności ok. 3 litrów
1 kg buraków
1 główka czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
kilka liści laurowych
woda 1 litr
1 łyżka soli 

WYKONANIE:
Buraki pokrój w plasterki, czosnek przekrój na pół. Buraki z dodatkami zalej wodą. Obciąż talerzykiem o średnicy mniejszej od słoika. Możesz dodać kromkę chleba na zakwasie, aby przyspieszyć proces fermentacji.


Zobacz także Wiadomości regionalne

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA