W Polsce marnuje się około 5 milionów ton żywności rocznie.
Eksperci zaznaczają, że najwięcej pożywienia wyrzuca się podczas trwającego właśnie okresu poświątecznego. Jan Szczęśniewski ze Śląskiego Banku Żywności podkreśla, że to ogromny problem społeczny.
Potrawami, które zostały po Świętach Bożego Narodzenia można podzielić się z potrzebującymi. W regionie działa wiele jadłodzielni, w których można podzielić się nadwyżkami żywności. Takie punkty znajdują się między innymi w Rudzie Śląskiej, w Sosnowcu czy w Bielsku-Białej.
W Katowicach na ulicy Stawowej wolontariusze ze Stowarzyszenia "Klucz – Stop Społecznym Wykluczeniom" oraz stowarzyszania "Nowe Zabrze" zbierali żywność.
— Ciasta, nabiał i wędliny jeszcze tego samego dnia trafią do potrzebujących, których jest w tym roku rekordowo dużo — mówi współorganizatorka wydarzenia Agnieszka Rupniewska.
Wolontariusze w Katowicach zbierają m.in. ciasta, nabiał, wędliny, napoje, soki oraz żywność z długim terminem przydatności do spożycia. Wiele osób przyniosło produkty spożywcze i chętnie się dzieliło.
Zebrana żywność trafiła do osób bezdomnych i potrzebujących z Katowic, Zabrza i okolic.
Autorzy: Agnieszka Loch, Magdalena Pańczyk /rs/