Zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji organizmu. Nie bez powodu mówi się, że jesteśmy tym co jemy. Produkty, które pojawiają się na Twoim talerzu mają ogromny wpływ na Twój stan zdrowia i nastrój. Możesz wspomóc się również naturalnymi suplementami, wśród których na specjalne wyróżnienie zasługuje olej z czarnuszki. Czym jest, na co pomaga i jak go stosować? Sprawdź!
Dobrej klasy olej z czarnuszki to produkt, który pozyskiwany jest z jednorocznej rośliny ozdobnej o takiej samej nazwie - z łac. Nigella sativa. W przemyśle spożywczym znana jest również jako czarny kumin, czarny kminek, a także kolendra rzymska. Bardzo łatwo można ją rozpoznać po białych, różowych bądź też niebieskich kwiatach. Co prawda nie osiąga zbyt imponującej wysokości, jednak wszystko rekompensują jej ogromne właściwości prozdrowotne.
Musisz wiedzieć, że do przygotowania oleju z czarnuszki wykorzystuje się głównie nasiona, które są drobne i wyróżniają się czarnym zabarwieniem. Po ich skosztowaniu od razu poczujesz charakterystyczny, intensywny smak - na wpół korzenny i dość ostry. Jednak nie tylko nasiona są jadalne - możesz zajadać się również jej kwiatami.
Pamiętaj jednak o tym, że olej olejowi nierówny. Wartościowy to taki, który powstał w wyniku tłoczenia na zimno. Dzięki temu masz pewność, że jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych i podbija kubki smakowe naturalnym aromatem czarnuszki. Nie bez znaczenia jest również dobór nasion - nie może być mowy o ich pryskaniu czy też zbieraniu tych, które jeszcze nie nadają się do przetworzenia. Rośliny muszą być skoszone w odpowiednim momencie.
Bardzo istotny jest także prawidłowy sposób produkcji - w grę wchodzi m.in. właściwy dobór końcówki ciśnieniowej, siły nacisku czy też prędkości obrotowej. Parametry maszyn za każdym razem powinny być dobierane z uwzględnieniem specyfiki zebranych nasion czarnuszki.
Czarnuszka siewna znana i stosowana jest od wielu pokoleń. Nie dziwi więc fakt, że naukowcy wzięli ją na tapet - przeprowadzają szczegółowe badania potwierdzające szeroki wachlarz właściwości prozdrowotnych zarówno jej nasion, jak i pozyskiwanego z nich oleju.
Jest on cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, -6 i -9. W dobrej klasy produkcie mogą stanowić one nawet do 85% wszystkich kwasów tłuszczowych w nim zawartych. Ich prozdrowotne działanie jest nieocenione - wykazują się m.in. właściwościami przeciwzapalnymi, antyoksydacyjnymi czy też immunomodulującymi. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie m.in. układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, a nawet endokrynnego.
Ponadto olej z czarnuszki obfituje w fitosterole. To związki organiczne, które odpowiadają za obniżanie poziomu złego cholesterolu, glukozy we krwi, a także wspomagają układ odpornościowy.
Nie możesz także przejść obojętnie obok antyoksydantów - na czele z tokoferolami, które skutecznie neutralizują wolne rodniki w organizmie. Tym samym obniżają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, cukrzycy typu 2 czy otyłości.
Doceń również przeciwutleniacze, których najważniejszym przedstawicielem jest tymochinon. Wykazuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwalergicznymi, a także wspomagającymi odporność.
Olej z czarnuszki to ogromne wsparcie dla każdego organizmu - zarówno dzieci, dorosłych, jak i osób w podeszłym wieku.
Warto włączyć go do swojej codziennej diety zwłaszcza wówczas, gdy chcesz zadbać o prawidłowy profil lipidowy: stężenie cholesterolu - LDL i HDL - a także trójglicerydów. Wszystko za sprawą obecności w jego składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, a także tymochinonu. To bardzo krótka droga do profilaktyki poważnych chorób, takich jak m.in. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy choroba wieńcowa.
Sięgaj po olej z czarnuszki także z myślą o zapanowaniu nad poziomem cukru we krwi. Jego regularne spożywanie pomaga obniżyć jego poziom na czczo, a także hemoglobiny glikowanej.
Co ciekawe, ten naturalny produkt może okazać się również zbawienny przy łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ogromną rolę odgrywa tutaj tymochinon, który przyczynia się do spowolnienia wydzielania kwasów żołądkowych i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej warstwy śluzu chroniącej jelito.
Olej z czarnuszki polecany jest również osobom, które zmagają się z astmą oskrzelową. Ponadto okazuje się pomocny w leczeniu innych schorzeń układu oddechowego, a także wykazuje się działaniem hamującym alergiczny odczyn zapalny.
Olej z czarnuszki można stosować na wiele sposobów - pić prosto z łyżeczki, w formie szotów, jak również dodawać do ulubionych potraw.
Musisz jednak pamiętać o jednej, ale jakże ważnej zasadzie - dodawaj go już do gotowych dań. Nie można poddawać go działaniu wysokiej temperatury. Powód? Powoduje ona utratę jego cennych właściwości prozdrowotnych. Olejem z czarnuszki możesz skropić np. upieczone warzywa lub mięso, a także sałatkę. Dodaj odrobinę do zupy krem albo sosu, dzięki czemu staną się bardziej wyraziste w smaku.