Dzielarki, jadalne kwiaty, desery dla alergików, bariści i mistrzostwa w serwowaniu deseru na talerzu – to tylko część propozycji Międzynarodowych Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich.
Dziś w Katowicach rusza kolejna edycja Swetttargów. Udział w imprezie zgłosiło około stu wystawców z Polski i sąsiednich krajów. Zaprezentowane zostaną m.in. nowoczesne technologie wykorzystywane w produkcji wyrobów i artykułów cukierniczych, lodów i różnorodnego pieczywa. Będą maszyny i urządzenia dla dodatki piekarskie i cukiernicze, produkty i półprodukty spożywcze, a także czasopisma branżowe. Jak zawsze zaplanowano konkursy: mazurki wielkanocne wykonają adepci Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, wybrane zostaną produkt roku i piekarnia/cukiernia roku. Najciekawiej zapowiadają się I Mistrzostwa Śląska w Serwowaniu Deserów na Talerzu, ich pomysłodawcą jest pochodzący ze Śląska 24-letni Łukasz Anioł, który mimo młodego wieku, ma za sobą sukcesy zawodowe, m.in. jest jednym z najlepszych w Polsce specjalistów od czekolady.
Święto polskich piekarzy i cukierników potrwa do poniedziałku.
Autor: Agnieszka Tatarczyk