Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Rosół
15.09.2016
11:45:00

fot. Anna Sojka

Teoretycznie przygotowanie rosołu to nic specjalnego. W praktyce jednak ugotowanie pysznej, aromatycznej zupy stanowi nie lada wyzwanie. A jeśli do tego chcemy jeszcze zrobić własnoręcznie makaron, to dopiero sztuka.

Dzisiaj do naszego talerza rosół naleje pani Małgorzata Targiel z Koła Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach.

Rosół.

Z kilku rodzajów mięsa (drób, wieprzowina, wołowina) oraz warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, lubczyk) przygotować wywar. Czas gotowania ok. 1,5 godziny. Zupę odcedzić, przyprawić solą i magi do smaku. Można dodać przyprawę warzywną. Gotową zupę z makaronem udekorować zieloną pietruszką.

Makaron.

Na każde jajko dać trzy łyżki mąki i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, cienko wywałkować i w zależności od potrzeb kroić w cienkie lub szersze paseczki. Wysuszyć. Gotować w osolonej wodzie.



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA