Na pożegnanie lata i Latającego talerza sięgamy do najczystszej tradycji. Pani Małgorzata Targiel z Koła Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach ugotuje dzisiaj specjalnie dla nas prawdziwy ślonski łobiod: Rolada z kluskami i modro kapusta.
Rolada
Mięso (wołowe, wieprzowe lub indycze) rozbić na cienki płat. Środek posolić, popieprzyć, posmarować musztardą i ułożyć kawałek kiełbasy, boczku, ogórka kiszonego i cebulki. Zawinąć dokładnie i owinąć białą nitką. Podsmażyć na patelni, przełożyć do rondelka, dodać wody i dusić do miękkości.
Modro kapusta
Poszatkowaną kapustę gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie, odcedzić, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na patelni podsmażyć trochę boczku, dodać smalcu a na końcu cebulę. Wymieszać z kapustą.
Kluski śląskie
Ugotowane i sprasowane ziemniaki ostudzić. Podzielić na 4 części, usunąć 1/4, w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać 1 jajko i wyrobić. Ukulać kluski. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!