Przepisy na szybkie i bardzo zdrowe sałatki zimowe z witaminą C.
Sałatka z awokado, pomidorem i rukolą
(1 porcja)
Z 1/2 awokado usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Miąższ pokroić w kostkę. 1 pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę lub 4-5 pomidorków koktajlowych przekroić na połówki. Awokado i pomidory połączyć z garścią rukoli. Polać łyżką sosu winegret i posypać łyżeczką orzeszków ziemnych.
Sałatka z awokado i papryką
(1 porcja)
1/2 awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, 1/4 zielonej papryki drobno posiekać. Całość połączyć z 2 łyżkami czerwonej fasolki konserwowej oraz z sosem z 1 małego roztartego ząbku czosnku z solą, łyżeczką soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Przepis na chleb z mąki jaglanej od pani Teresy
Składniki wymieszać i piec w temperaturze 200 st. C przez 1 godz. i 10 min. Wyłączyć piec, chleb pozostawić w nim na 10 min., a następnie wyjąć z formy. Składniki wystarczają na 3 chlebki. Pani Teresa przysłała nam również świąteczny piernik własnego wypieku.
Dziękujemy. Smakuje tak dobrze, jak wygląda :))
Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)