Ananasowy kompot z przyprawami
Ananasa obrać ze skóry i usnąć środkową cześć, resztę pokroić na kawałki tej samej wielkości, zachowując sok. Z cukru, wody i soku z ananasa przygotować syrop, gotować 10 minut. Dodać kawałki ananasa, przekrojoną na pół laskę wanilii i gotować na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać szczyptę pieprzu i odstawić do wystudzenia. Można podawac z kostkami lodu.
Schab z morelowym oczkiem
(2 porcje)
200g schabu bez kości natrzeć rozmarynem, solą i pieprzem, odstawić na 1/2 h. Wzdłuż schabu naciąć otwór na uprzednio namoczone w 1 kieliszku winiaku morele (6 szt.), owinąć nicią. Obsmażyć schab na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek, przełożyć do brytfanny, podlać wodą i dusić ok.1 h. Po upieczeniu schab pokroić w grube plastry.
Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)