Radio Katowice
Radio Katowice / Talerz na wadze
Przepisy na święta
24.12.2013
10:40:00

Ananasowy kompot z przyprawami

  • 1 świeży, dojrzały ananas,
  • 2 łyżki brązowego cukru lub miodu,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 laska wanilii,
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego.

Ananasa obrać ze skóry i usnąć środkową cześć, resztę pokroić na kawałki tej samej wielkości, zachowując sok. Z cukru, wody i soku z ananasa przygotować syrop, gotować 10 minut. Dodać kawałki ananasa, przekrojoną na pół laskę wanilii i gotować na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać szczyptę pieprzu i odstawić do wystudzenia. Można podawac z kostkami lodu.

Schab z morelowym oczkiem
(2 porcje)

200g schabu bez kości natrzeć rozmarynem, solą i pieprzem, odstawić na 1/2 h. Wzdłuż schabu naciąć otwór na uprzednio namoczone w 1 kieliszku winiaku morele (6 szt.), owinąć nicią. Obsmażyć schab na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek, przełożyć do brytfanny, podlać wodą i dusić ok.1 h. Po upieczeniu schab pokroić w grube plastry.



Radio Katowice / Audycje / Talerz na wadze
Talerz na wadze
 
 
 
 

Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)

Zobacz także Talerz na wadze

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA