Bigos
(2 porcje)
150g kapusty kiszonej i 150g białej poszatkować i ugotować z listkiem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Na patelni podsmażyć z 1 łyżką oliwy 1 pierś z kurczaka (150g), 2-3 pieczarki (lub uprzednio namoczone podgrzybki, borowiki). Kapustę odcedzić, wymieszać z kurczakiem i grzybami. Dodać 2 pokrojone w paski suszone śliwki. Dusić często mieszając. Doprawić do smaku pieprzem, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszać i jeszcze chwilę dusić.
Śledź musztardowy
(1 porcja)
1 płat śledziowy opłukać i pokroić w mniejsze kawałki. Przygotować sos: 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z 1 łyżeczką ostrej musztardy, świeżo mielonym pieprzem i łyżeczką kaparów. 1/4 małej cebulki posiekać, 1 ogórka konserwowego i 2-3 pieczarki marynowane drobno pokroić. Warzywami posypać śledzia i całość polać sosem. Odstawić do lodówki na 15-20 minut.
Egzotyczne smoothie na lekkie sylwestrowe śniadanko
(1 porcja)
Zmiksować: 1 banana, 1/2 dojrzałego mango, sok z 1 pomarańczy oraz łyżkę otrębów.
Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)