Radio Katowice
Radio Katowice / Góralskie smaki
Kubuś
22.01.2014
10:40:00

Dziś w radiowej kuchni, w której gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy popularyzują góralskie smaki powstaje "Kubuś".

Skład:

  • 3 kg ziemniaków
  • 0,5 l mleka
  • 2 jaka
  • sól do smaku
  • 30 dag boczku wędzonego lub masła

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na placki i porządnie odsączyć wodę, najlepiej zostawić "tarciznę" na kilkanaście minut na cedzaku. Zagotować mleko i wlać je do miski, następnie dodać drobno utarte kartofle. Mieszając dodawać całe jajka i posolić. Wylać ziemniaczane ciasto na blachę i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1/2 godziny, aż placek zacznie się złocić. Gotowy, polany tłuszczem ze skwarkami lub masłem smakuje wybornie.

"Kubuś" wśród innych góralskich dań, był uważany za potrawę wytworną, zazwyczaj przygotowywano go z młodych ziemniaków. Podawano gościom oraz sąsiadom, którzy pomagali przy żniwach.



Radio Katowice / Audycje / Góralskie smaki
Góralskie smaki
 
 
 
 

O góralskiej kuchni mówi się wiele, wiele jest także w niej niesamowitych, często kultywowanych od pokoleń, smaków. To właśnie taką kuchnię chcemy przypominać na naszej antenie. A przybliżą nam je gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy, które również zadbały o to, aby spisać oryginalne przepisy kulinarne, zwłaszcza te znane od pokoleń w Kamesznicy, takie jak: "kubuś", "prażuchy" czy "zupa miętowa". 

Zobacz także Góralskie smaki

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA