Dziś w radiowej kuchni, w której gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy popularyzują góralskie smaki powstaje "Kubuś".
Skład:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na placki i porządnie odsączyć wodę, najlepiej zostawić "tarciznę" na kilkanaście minut na cedzaku. Zagotować mleko i wlać je do miski, następnie dodać drobno utarte kartofle. Mieszając dodawać całe jajka i posolić. Wylać ziemniaczane ciasto na blachę i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1/2 godziny, aż placek zacznie się złocić. Gotowy, polany tłuszczem ze skwarkami lub masłem smakuje wybornie.
"Kubuś" wśród innych góralskich dań, był uważany za potrawę wytworną, zazwyczaj przygotowywano go z młodych ziemniaków. Podawano gościom oraz sąsiadom, którzy pomagali przy żniwach.
O góralskiej kuchni mówi się wiele, wiele jest także w niej niesamowitych, często kultywowanych od pokoleń, smaków. To właśnie taką kuchnię chcemy przypominać na naszej antenie. A przybliżą nam je gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy, które również zadbały o to, aby spisać oryginalne przepisy kulinarne, zwłaszcza te znane od pokoleń w Kamesznicy, takie jak: "kubuś", "prażuchy" czy "zupa miętowa".