Pieczone gruszki z kruszonką
(3-6 porcji)
Szklankę płatków owsianych wymieszać z 3 łyżkami brązowego cukru, 3 łyżkami płatków migdałowych i 1/2 łyżeczki cynamonu. 50g stopionego masła połączyć z 3 łyżkami rodzynek. 3 gruszki przekroić wzdłuż na pół (nie obierając ze skórki) i wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć na blaszkę do pieczenia i nałożyć przygotowaną mieszankę. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, ok. 25 min. aż owoce zmiękną, a wypełnienie lekko zbrązowieje. Podawać z kleksem gęstego jogurtu.
Deser z melona
(1 porcja)
100g schłodzonego jogurtu greckiego „light” przełożyć do salaterki, polać łyżeczką miodu, obłożyć plasterkami z 1/4 pomarańczowego melona i posypać łyżeczką uprażonych pestek sezamu.
Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)